Home      Program KTT      Foundation In Science

PROGRAM FOUNDATION IN SCIENCE (FIS)

 

PROGRAM FOUNDATION IN SCIENCE (FIS)

Program Yayasan Sains (FIS) adalah program prasekolah swasta yang bekerjasama dengan Universiti di luar negara serta universiti-universiti tempatan swasta tempatan.

 

Dijalankan dalam tempoh 12 bulan (setahun), pelajar akan didedahkan kepada pendidikan standard antarabangsa dan disesuaikan dengan kursus matrikulasi / asas Malaysia serta membina asas yang kukuh dalam bidang perubatan / farmasi / sains / pergigian / kejuruteraan dan bidang seni bina.

 

Sebagai sebahagian daripada keperluan untuk belajar di luar negara / tempatan, duduk untuk peperiksaan IELTS (Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa) atau MUETS (Malaysian University English Test) diwajibkan untuk pelajar mengikut keperluan universiti / penempatan. Program FIS mempunyai rekod cemerlang dalam menghasilkan pencapaian kelas dari sarjana swasta dan tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA).

 

SYARAT KEMASUKAN

Perubatan: 5 kredit gred minimum B: Matematik / Tambah Matematik, Fizik, Biologi, Kimia dan mata pelajaran lain. BM dan BI mesti mempunyai kredit.

Pergigian dan Farmasi: 5 kredit gred minimum B: Matematik, Tambah Matematik, Fizik, Biologi dan Kimia. BM dan BI mesti lulus.

Sains: 5 kredit: Matematik, 2 mata pelajaran (Fizik, Biologi, Kimia) + 2 mata pelajaran. BM dan BI mesti lulus.

Kejuruteraan: 5 kredit: Matematik, 1 mata pelajaran (Fizik, Biologi, Kimia) + 3 mata pelajaran. BM dan BI mesti lulus.

Alam Bina: 5 kredit: Matematik, 4 subjek. BM dan BI mesti lulus.

Sains Kesihatan Sekutu: 5 kredit: 3 mata pelajaran (Biologi, Kimia, Fizik, Matematik, BI) + 2 mata pelajaran.

 

SUBJEK YANG DITAWARKAN

Matematik, Biologi, Kimia dan Fizik.

 

STRUKTUR PROGRAM

Pengambilan: Februari dan Jun setiap tahun

 

DURATION

1 tahun (2 semester)