Home      Program KTT      Certificate In Business Administration

PROGRAM TIMUR KOLEJ TEKNOLOGI

 

SIJIL PENTADBIRAN PERNIAGAAN

 

PENGENALAN

Objektif Sijil Pentadbiran Perniagaan adalah untuk melengkapkan para pelajar dengan pengenalan asas kepada konsep pentadbiran perniagaan dan direka untuk menetapkan asas pengetahuan dan kemahiran dalam kecekapan teras perniagaan dan pengurusan.

 

Program ini menyediakan kemahiran pentadbiran yang maju dan asas pengetahuan yang luas dalam pelbagai konteks pentadbiran. Selain itu, program ini ditawarkan kepada pelajar yang memperolehi kredit minimum 1 dalam peperiksaan SPM mereka.

 

Sijil Pentadbiran Perniagaan adalah program yang sangat berguna bagi mereka yang ingin melanjutkan pengajian mereka di peringkat Diploma dan mereka yang berusaha untuk terus meningkatkan peluang kerjaya.

 

SYARAT KEMASUKAN

SPM dengan SATU (1) Kredit dalam mana-mana subjek

ATAU kelayakan lain yang disahkan oleh Kerajaan Malaysia

DAN mesti lulus Bahasa Melayu (atau Bahasa Melayu kertas Julai).

 

STRUKTUR PROGRAM

1 ½ tahun (4 semester)

 

KEWANGAN & PENDIDIKAN

Belajar Dahulu Bayar Lepas (BDBK)

Tertakluk kepada terma dan syarat.

 

PROSPEK KERJAYA

Sijil Pentadbiran Perniagaan telah mendapat akreditasi penuh oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Oleh itu graduan boleh melanjutkan pengajian di peringkat Diploma di mana-mana universiti swasta atau tempatan.

 

Para siswazah boleh mengembangkan kerjaya mereka sebagai Penyelia Akauntan, Penyelia Pemasaran, Pembantu Kewangan, Pembantu Sumber Manusia, Pembantu Pembangunan Perniagaan, Pengurus Syarikat dan Usahawan yang Berjaya.